Markarbete som ökar järnvägens kapacitet: ”Gått fortare än väntat”

Markarbete som ökar järnvägens kapacitet: ”Gått fortare än väntat”

Långt ute i skogarna vid Rockhammar och Skinnskatteberg pågår projekt Två mellanblock. När fler miljövänliga transporter planeras att gå på rälsen krävs insatser som ökar järnvägens kapacitet, och det är här som Aktiebolaget Rallarna kommer in i bilden.

Vid två nästan identiska platser, den ena utanför Rockhammar och den andra utanför Skinnskatteberg, byggs det servicevägar och kanalisationer. Det är på beställning av Signalbolaget som AB Rallarna utför projektet som kallas för Två mellanblock.

– Det är lite av ett rutinuppdrag för oss där servicevägarna utgör den stora delen av arbetet. Sen blir det även tvärkanalisationer bland annat där vi korsar spåret för kabelvägar. Det kommer att rullas ut en hel del kablar till och från kiosken som ska stå här i slutet på servicevägen, berättar Daniel Wilhelmsson som är arbetsledare på platsen.

När vi besöker projektet i Rockhammar har det pågått i drygt två veckor och servicevägen är så gott som klar. Med AB Rallarna som ansvariga för arbetsledningen håller nu fundamentet till signalkiosken på att anläggas. Förutom egna yrkesarbetare på plats har man till sin hjälp med servicevägen hyrt in en grävmaskinist från Strömvalls.

Tidsmässigt har arbetet kommit lite mer än halvvägs och snart väntar ungefär två veckors arbete på spåret med spårgående grävmaskiner. Daniel Wilhelmsson är nöjd med hur arbetet har gått här långt.

– Arbetet har gått jättebra faktiskt! Det har gått fortare än vad vi väntat oss, både här i Rockhammar och i Skinnskatteberg. Vi har fått spränga en del för att kunna komma fram men det har vi löst snabbt och det har gått bra med sprängningarna också. Allt har gått väldigt bra och smidigt så det är kul. Den här typen av markarbeten behövs för att det ska kunna gå mer godståg på våra järnvägar.

Med markarbetet som utförs av AB Rallarna skapas förutsättningar för de signaltekniska uppgraderingarna som i tur kommer möjliggöra fler tåg per timme på sträckan. Det är det som är projektets syfte, att öka kapaciteten på järnvägen.

 

Dela inlägget